Cand vine vorba de nunta, atat mireasa, cat si mirele, trebuie sa tina cont de foarte multe aspecte, daca isi doresc ca nunta lor sa iasa „ca la carte”. Astfel, detalii precum rochia, verighetele, tortul, tematica nuntii sunt extrem de importante pentru ca ele sunt cele care creeaza un eveniment de vis sau, dimpotriva.

Si nu doar aceste lucruri sunt importante, ci si traditiile. In cele ce urmeaza, o sa va prezentam anumite obiceiuri extrem de interesante care sunt legate de nunta.

Ce reprezinta verigheta?

Daca va doriti sa stiti ce reprezinta verigheta, ei bine, aceasta este simbolul iubirii, al unei legaturi fara inceput si fara sfarsit. Se pare ca acest obicei al purtarii unui inel care sa simbolizeze relatia dintre un barbat si o femeie, exista inca din Egiptul Antic, cu deosebirea ca, in acele timpuri, verighetele nu erau din aur, ci din anumite vegetale.

De ce se poarta pe inelarul mainii stangi?

Daca va intrebati de ce verigheta se poarta pe mana stanga, ei bine, circula ideea ca ar exista o vena care ar pleca de la acel deget si ar ajunge la inima. Vena dragostei sau „vena amoris” ajunge exact in locul unde ar locui insasi iubirea.

Ce semnificatie are jartiera miresei?

Nu este mireasa care sa nu isi doreasca sa poarte jartiera in ziua nuntii. De ce aleg sa poarte jartiera? Pentru ca aceasta simbolizeaza dragostea, norocul si fidelitatea. Un aspect interesant este ca mirele este cel care va scoate, la un moment dat, jartiera de pe piciorul miresei si o va arunca spre grupul burlacilor.

jartiera mireasa

Barbatul care va prinde jartiera miresei va trebui sa o aseze pe piciorul celei ca aprins buchetul si se spune ca ei vor fi primii care se vor casatori. Ca va fi unul cu celalalt, asta nu avem de unde sa o stim! 😊

Voalul miresei si semnificatia sa

Voalul miresei este unul dintre cele mai importante accesorii, pe langa rochie sau pantofi. Insa, oare ce semnificatie are el? Se pare ca, pe vremuri, se considera ca ar apara mireasa de toate spiritele rele.

De asemenea, daca acesta are o anumita vechime, va aduce mult noroc celei care il poarta, dar si relatiei ei cu viitorul sot. Voalul miresei mai inseamna si modestie, dar si un respect profund fata de partener. Oricum, acest accesoriu are rolul de a spori misterul, pe de o parte, iar pe de alta parte, intregeste tinuta frumoasei mirese.

De ce mireasa arunca buchetul?

Buna intrebare! De ce ar vrea o mireasa sa scape de unul dintre cele mai frumoase accesorii de la nunta ta? Oricum, se pare ca mireasa arunca buchetul spre grupul domnisoarelor de onoare pentru a afla care va fi urmatoarea mireasa.

De asemenea, mai exista si superstitia ca poarta noroc sa atingi mireasa sau ceva care ii apartine. Astfel, cine va prinde buchetul ca avea noroc si isi va gasi in scurt timp perechea.

Ce sunt cunoscutele marturii nunta?

Cu siguranta ati auzit de aceste marturii nunta. Ce sa fie acestea daca nu niste mici atentii, pline de semnificatie? Sunt niste daruri care se ofera tuturor celor care au venit la eveniment pentru a se bucura impreuna cu tinerii casatoriti.

marturii nunta pahare miri

Se pare ca aceasta traditie este una destul de veche, ea datand de prin secolele XIV-XV. La nuntile care aveau loc, se ofereau in dar bomboane sau alte dulciuri asezate frumos in cutiute elegante.

Se mai pastreaza si in ziua de astazi acest minunat obicei insa, accentul cade mai mult pe semnificatia sa spirituala.

Ce semnifica taierea tortului de catre miri?

O alta traditie care se intalneste la toate nuntile este taierea tortului de catre miri. Acestia isi unesc mainile si taie impreuna primul etaj al prajiturii. Se semnifica gestul? Semnifica ca cei doi sunt pregatiti sa isi asume responsabilitatea si angajamentul de a se sustine reciproc in casnicie.

Concluzie

Nunta va fi mereu un prilej de bucurie, iar aceste traditii nu fac decat sa faca din ea un eveniment special, colorat si amuzant, oferind mirilor, dar si invitatilor, amintiri care vor fi evocate cu drag peste ani si ani.

Lasa aici intrebarea sau gandul tau