Rolul de nas este unul dintre cele mai frumoase pe care le-ai putea avea in aceasta viata. Daca vrei sa stii mai multe despre el, despre ce responsabilitati ai ca viitor parinte spiritual, atunci te invit sa ramai pe aceasta pagina!

Cu siguranta ce ai o sumedenie de intrebari. Este normal! Un nas este vazut ca un parinte spiritual al celui mic ce urmeaza a fi botezat. Tu, impreuna cu sotul tau, veti deveni rude cu copilul, prin participarea la aceasta taina.

Responsabilitati morale si religioase

De asemenea, ca nasi, il veti ajuta, ghida si sfatui in anumite momente din viata. Veti avea grija ca finul vostru sa isi dezvolte o credinta autentica si sa respecte valorile si principiile religiei in care s-a nascut.

nou nascut botezat

Astfel, nu doar parintii vor avea responsabilitatea sa aiba grija de copil, ci si voi, ca nasi ai sai.  Ii veti fi ghid spiritual si moral si va trebui sa va implicati si sa gasiti solutii pentru a-l ajuta si a va asigura ca el creste si evolueaza cat mai frumos.

Ce rol joaca nasa?

Responsabilitatile pe care le ai tu, draga viitoare nasa, sunt destul de multe. Insa, nu trebuie sa te sperie acestea! Sa stii ca intreg procesul poate deveni extrem de frumos, daca nu vei pierde din vedere scopul pentru tu faci asta.

Ce ai de facut? Ei bine, printre atributiile tale se numara si urmatoarele:

  • Sa ai grija sa achizitionezi o lumanare pentru botez, ale carei detalii sa se potriveasca cu sexul copilului. Sa ai, pentru eveniment, o bucata de panza alba cu care vei primi copilul dupa ce acesta a fost botezat de catre preot. De asemenea, tot tu, ca nasa, va trebui sa asezi in piept invitatilor, o cruciulita care sa aiba o fundita cu acceasi nuanta pe care o are funda de la lumanarea mare.
  • Tu impreuna cu nasul va trebui sa ii cumparati celui mic trusoul care va include hainute, scutece, sosetele si alte elemente pe care le veti stabili impreuna cu parintii.
  • Sa va consultati cu parintii in ceea ce priveste alegerea unor marturii botez inedite. Nu voi veti alege aceste daruri simbolice pentru invitati insa, daca aveti ceva idei, le puteti transmite tinerei familii.
  • Tot voi impreuna va trebui sa aveti grija sa cumparati un prosop mare pentru preot, pe care il va folosi atat inainte, cat si dupa ce va boteza copilul si sa platiti serviciile aduse de catre reprezentantul bisericii.

confectionare marturii botez

De asemenea, intra si in atributiile voastre, ca nasi, sa cumparati si o icoana care va fi sfintita de catre preot si sa ii luati celui mic o bijuterie potrivita genului sau.

Baita de a doua zi

Nu doar botezul este important, ci si ce se intampla si a doua zi dupa acesta. Baita copilului de dupa botez este o traditie inca vie. Astfel, draga nasa, va trebui sa te „inarmezi” cu anumite obiecte cum ar fi, prosopel, sampon si ulei special de bebelusi, hainute, scutece, dar si jucarii.

Dupa ce ii vei face baita celui mic, va trebui sa il strigi pe nume, sa il ungi cu ulei sfantit, adica mir, si sa te asiguri ca, pe toata durata baitei, lumanarea de botez va sta aprinsa. Si,  o alta sarcina pe care tu va trebuie sa o indeplinesti este de a-i descanta celui mic, inainte de a-i face baita.

Pentru a duce la bun sfarsit acest ritual, te vei folosi de o crenguta parfumata de busuioc.

Ce se intampla cand cel mic implineste un an?

Asa cum stii, draga nasa, la un an de zile se va taia motul, daca copilul este baiat si, daca este fetita, se va rupe o turta. Pana la un an de zile, multi parinti nu taie parul celui mic, tocmai pentru ca isi doresc sa respecte aceasta traditie.

taierea de mot

Si, cine va taia motul sau va frange turta daca nu nasii? Atunci cand copilul va implini 1 an, voi veti veni cu cadouri pentru sarbatorit, dar si cu hainute noi. Cand pruncul va sta cuminte pe un scaunel, voi ii veti taia motul.

Daca este fetita, atunci beti lua o turta si o veti rupe deasupra capului ei si abia apoi veti taia motul. Dupa ce veti duce la bun sfarsit acest ritual, veti aseza pe o tava mai multe obiecte, de unde cel mic va alege 3. Se spune ca aceste obiecte vor reflecta viitorul copilului.

Nasii, cu rol asemanator parintilor

Este adevarat ca voi, ca nasi, veti juca un rol asemanator cu cel al parintilor.  Nivelul de implicare nu va fi acelasi insa, sa stiti ca aveti responsabilitatea da a urmari procesul de crestere si evolutie a celui mic.

Voi veti fi cei care il vor ajuta sa invete prima rugaciune si de a-i transmite copilului informatii despre Dumnezeu si despre ce inseamna El. Este important sa mentineti vie legatura cu finutul vostru, sa il vizitati, sa iesiti cu el in oras si sa realizati diverse activitati impreuna.

Voi ii veti completa viata si ii veti oferi ceea ce parintii lui nu pot sau nu stiu. Sunteti, intr-adevar ca o a doua pereche de parinti pentru copil si el va invata ca poate sa aiba incredere si in voi, asa cum are in familia sa.

Veti veni la toate zilele lui de nastere si veti participa la acele activitati importante pentru el si asa, va sti ca poate sa se sprijine intotdeauna pe voi, parintii sai spirituali.

Lasa aici intrebarea sau gandul tau