Asa cum stim, botezul este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unui copil. Si nu numai din viata sa ci, mai ales, din cea a parintilor.
Este un eveniment nu doar cu o adanca semnificatie spirituala insa, implica si multe responsabilitati din partea familiei care trebuie sa aiba grija la detalii importante cum ar fi, hainutele, panza de mir, cruciulitele sau acele marturii botez deosebite.
Ce sustine traditia?
Traditia sustine ca cel mic sa primeasca taina botezului inainte de a implini un an, aceasta datina perpetuandu-se de la o generatie la alta. Si trebuie sa recunoastem ca este o ocazie minunata ca familia largita, dar si prietenii sa se intalneasca.
Ce este taina botezului?
Asa cum stim, la botez copilul este cufundat de catre preot, in apa. Reprezentantul Bisericii face asta in numele Divinitatii si scopul este iertarea pacatului stramosesc.
Copilul botezat devine, in urma botezului, membru al bisericii lui Hristos. Acest ritual mai este cunoscut si sub denumirea de „usa tainelor”. De ce? Pentru ca noi, oamenii, prin botez, ne transformam in copii ai lui Dumnezeu.
Cine poate avea parte de botez?
Se pare ca nu toata lumea sau toti copiii pot avea parte de botez. Astfel, Biserica a stabilit ca numai acei copii care s-au nascut din parinti de religie ortodoxa pot primi taina botezului.
De asemenea, si cei care s-au nascut din parinti in care unul este ortodox si altul de alta religie, ar primi taina botezului, cat si cei care nu au parinti deloc.
Nu doar cei mici pot fi botezati. Exista situatii in care unii nu au fost botezati atunci cand erau prunci, ei putand primi aceasta taina si la varsta adulta. Important este sa faca aceasta alegere in mod constient si sa fie de acord cu ceea ce implica acest ritual.
De asemenea, persoanele de alta religie care vor sa treaca la ordotoxism pot primi botezul, dar numai dupa ce s-a ajuns la concluzia ca ei chiar isi doresc asta si nu este doar un moft de moment.
Ce persoane nu pot primi botezul ortodox?
Din pacate, exista situatii in care nu se poate oferi taina botezului. Astfel, copiii care s-au nascut morti si cei avortati, dar si cei care nu au parinti de religie ortodoxa, fac parte din aceasta categorie.
La fel, persoanele care apartin altor religii nu pot fi botezati daca ei nu isi doresc asta si nu sunt constienti de ceea ce implica trecerea la religia ortodoxa.
Cine poate realiza botezul?
Nu oricine poate savarsi un asemenea ritual! Doar preotul sau episcopul poate boteza. In cazul in care cel mic este pe deplin sanatos, taina botezului se ofera in primele 40 de zile din momentul in care s-a nascut, iar in cazul in care este bolnav, copilul se va boteza imediat.
In ceea ce priveste locul in care se poate boteza un prunc, evenimentul trebuie sa se desfasoare numai in cadrul unei biserici si numai in anumite cazuri mai speciale, cum ar fi o boala grava sau cand cel mic este pe moarte, preotul va face botezul in casa familiei sau chiar la spital.
Ce se intampla in situatia in care cel mic risca sa moara nebotezat?
Exista situatii mai speciale in care cel mic poate sa moara in orice moment, iar preotul sa nu ajunga la timp pentru a-i oferi taina botezului. In asemenea cazuri, persoanele care pot prelua responsabilitatile preotului sunt asistentele de la spital sau moasele.
Ele vor avea nevoie de anumite lucruri pentru a oferi celui mic botezul si anume:
- lumanare;
- aghiazma sau chiar apa simpla.
Dupa ce una dintre aceste persoane rosteste numele copilului, va turna putina aghiazma peste cel mic, facand si semnul crucii deasupra lui. Astfel, in cazul in care el va deceda, va avea sanse sa fie mantuit.
Cine poate oferi numele copilului?
In ceea ce priveste numele celui mic, acesta poate fi ales numai de catre parinti cu binecuvantarea reprezentantului bisericii, acesta din urma rostind o rugaciune speciala. Se considera ca, doar cu acest nume persoana se va infatisa inaintea Divinitatii in momentul judecatii.
Numele copilului este rostit exact in clipa in care el se cufunda in cristelnita cu apa, numaiputandu-se modifica niciodata.
Cine poate juca rolul de nas la botez?
In ceea ce priveste nasul, acesta este un parinte spiritual al celui mic si va putea sa il indrume pe copil pe tot parcursul vietii, atunci cand va avea nevoie de sfaturi.
Responsabilitatea sa va fi de a se implica in cresterea si in educarea sa; sa se asigure ca ramane pe calea cea dreapta si ca isi creeaza o legatura autentica cu Dumnezeu. Cea mai potrivita persoana va fi una de religie ortodoxa, care se duce frecvent la Biserica si care respecta regulile acestei religii.
Taina botezului este una dintre cele mai importante din viata unui crestin, pe langa cea a cununiei si are rolul de a initia si consolida relatia cu Dumnezeu atat in aceasta viata, cat si in cea de dupa.