Botezul reprezinta un ritual care exista nu numai la ortodocsi, ci si la alte popoare, cum ar fi evreii, mayasii sau grecii antici. Daca vrei sa stii cum se are loc aceasta ceremonie, te invit sa citesti in continuare. Asadar, sa incepem!

Botezul in iudaism

La iudei, in momentul in care tinerii de parte masculina implinesc 13 ani, ei devin responsabili pentru toate actiunile pe care le intreprind si se transforma in ceea ce se numeste bar mitzbar.

In ceea ce le priveste pe fete, ele sufera de aceasta transformare la 12 ani si fara a avea parte de vreo ceremonie religioasa. Inainte de aceasta varsta, cei care raspund de toate faptele copiilor sunt, asa cum este si de inteles, parintii lor.

Insa, dupa acest ritual, atat fetele, cat si baietii devin responsabili in ceea ce priveste aspectele legii iudaice, atat la nivel moral, cat si la nivel de traditie. De asemenea, ei au voie sa ia parte la tot ceea ce inseamna  activitati din propria comunitate evreiasca.

Botezul in cadrul religiei catolice gnostice

Se pare ca, cei care fac parte din aceasta religie, vor primi taina botezului atunci cand vor implini varsta de 11 ani. Ritualul are loc inainte de liturghie si simbolizeaza o nastere spirituala in cadrul comunitatii.

botezul la catolici

Botez la musulmani

In aceasta traditie, copiii abia nascuti vor primi un nume in cel mai scurt timp, iar mama nu are voie sa iasa afara timp de 40 de zile. Tocmai din acest motiv, imamul este chemat acasa si, cand va lua copilul in brate, va rosti o rugaciune speciala si il va ridica pe cel mic spre cer.

Atunci cand va termina de rostit rugaciunea, il va chema pe copil pe nume de 3 ori. Dupa ce trece o saptamana de la nasterea sa, familia ii va tunde parul si il va cantari.

Fac asta pentru a imparti celor saraci echivalentul greutatii, in moneda sau chiar in aur.

Botezul in mandaeanism

Personajul central din aceasta religie este insusi Ioan Botezatorul. Cei care fac parte din acest cult obisnuiesc sa puna in aplicare aceasta ceremonie care este vazuta ca un ritual de purificare spirituala si trupeasca si nu unul de initiere.

Wicca

In cadrul acestei religii neopagana, se obisnuieste ca cel mic sa fie tinut de catre mama si asezat sub ocrotirea unui zeu sau a unei zeite, urmand ca apoi sa fie „purificat” cu apa si foc, el fiind trecut peste acesta din urma.

Obiceiuri in Brahma Kumarism

In aceasta religie, femeile si fetele tinere, dupa o perioada de proba care tine intre 6 luni si chiar 3 ani, sunt casatorite cu Divinitatea lor, in masa. Tot ce detin ele ca zestre este luat de catre institutia de care apartin si, de cele mai multe ori, nu vor mai lua contact cu familiile lor.

Botezul la ortodocsi

Se pare ca in aceasta religie, ceremonia botezului este foarte ampla. Sunt foarte multe obiceiuri in fiecare zona din tara, dar si o paleta larga de superstitii. Una dintre reguli este cufundarea celui mic de 3 ori in apa, acest numar avand o semnificatie aparte.

De asemenea, pruncul este uns cu un ulei sfintit, preotul turnand o cantitate mica si in cristelnita. Acestea sunt doar cateva exemple de obiceiuri de la botezul ortodox insa, asa cum am mentionat, paleta este mult mai larga. De exemplu, nasii trebuie sa apartina aceleiasi religii si sa fie, obligatoriu, casatoriti.

botezul la ortodocsi marturii botez

Un alt aspect deosebit de important se refera la binecunoscutele marturii botez. Traditia de la noi spune ca aceste daruri simbolice (biberon, bombonele sau lumanari) se ofera cu scopul de a le transmite invitatilor cat este de important evenimentul botezului si, de asemenea, de a le multumi pentru prezenta.

Si, tocmai pentru ca este un obicei stravechi si foarte apreciat, continua sa se respecte si in prezent.

Concluzie

Botezul are o semnificatie profunda, indiferent de cultura si religia din care face parte copilul sau adultul care primeste aceasta taina. Si tocmai aceasta semnificatie adanc spirituala este cea care ii determina pe oameni sa nu renunte la ea.

Lasa aici intrebarea sau gandul tau